.

Hakkımızda

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (THSBUAM), Üniversitemizde yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında yürütülecek faaliyetlerin bir parçası olarak, 14 Nisan 2019 tarihli ve 30745 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik ile faaliyetlerine başlamıştır.

Merkezimiz, tarım ve hayvancılık sektöründe standartları belirleyerek il, bölge ve ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı planlamaktadır. Merkezimizde alanında uzman kişiler tarafından hayvancılık sektörünün standartlarının belirlenmesi, çiftliklerin, ürünlerin ve üretim süreçlerinin denetlenerek standartlara uygun olanların belgelendirilmesi adına program hazırlanıp belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirilmesi, böylece sektörde kalitenin arttırılması, markalaşmanın sağlanması, sektör verimliliğinin arttırılması, katma değerli ürünlerin üretilmesi ve bölgesel ürünlere marka değeri oluşturulması amaçlanmaktadır. Öte yandan merkezimiz uluslararası alanda da etkinliğini arttırmayı, uluslararası platformlarda da belgelendirme faaliyetlerinde etkin rol almayı hedeflemektedir.

Bu amaç dâhilinde yeni teknolojiler ve yaklaşımlarla üretim yapmanın önündeki engelleri aşmak ve niteliği arttırmak hedeflenmektedir. Aynı zamanda, tarım ve hayvancılıkta asgari kalite standartlarına uyulup uyulmadığını tespit edip şartlara uygunluk konusunda güven vermesi sebebiyle ticaretteki teknik engellerin ortadan kaldırılmasını sağlamak, üreticinin itibarını arttırıp marketlere, büyük ölçekli pazarlara ürününü pazarlayabilmesinin önündeki engelleri aşmasının sağlanması hedeflenmektedir. Gıda güvenliği, kalite ve izlenebilirlik anlamında ürünlere güveni arttırmak, çiftliğin olanaklarının, hayvan refahı ve sağlığının gelişimini destekleyip sadece tüketiciye değil aynı zamanda çiftçilere, çevreye, bölge ve ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlayıp nitelik, sağlık ve performansı iyileştirmek gerçekleşmesi de program sahibi olarak merkezimizin hedefleri arasındadır. Bu doğrultuda merkezimiz faaliyetlerini farklı illerdeki belgelendirme kuruluşlarını da yetkilendirerek programı ulusal düzeye taşımayı hedeflemektedir. Ayrıca merkezimiz sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da ortaya koyduğu/koyacağı program(lar) ile bir marka haline gelmeyi de kendine bir misyon edinmiştir.

Merkezimiz sektörün pek çok alanını içeren belgelendirme faaliyetleri yürütmektedir. Bu faaliyetler neticesinde; üreticinin, ilin, bölge ve ülkenin tanınırlığını arttırmaktadır. Bu faaliyetlerden biri olan Süt Sığırcılığı İşletmeleri Belgelendirme Programı 06.01.2022 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından da TS EN ISO/IEC 17065 Standardı kapsamında Akredite edilebilir bir program onayı almıştır ve böylece merkezimiz bu alanda bu programda Türkiye’de ilk ve tek yetkili kuruluş olmuştur. Bu süreçte Süt sığırcılığı işletmeleri standardında belirtilen şartlar değerlendirilerek işletmelerin A, B ve C olarak 3 grupta sınıflandırılması yapılmaktadır. Bu süreçte belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek isteyen ve alt yapısı bulunan kuruluşlar merkezimize başvuru yaparak “Yetki Belgesi” alabilmektedir. Bu program çerçevesinde bugüne kadar bir kuruluş (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi) tarafımıza başvuru yapmıştır.  Söz konusu kuruluş Türk Akreditasyon Kurumu tarafından 14.02.2023 tarihinde akredite edilmiştir ve Belgelendirme Kuruluşu olarak yetkili olmaya hak kazanmıştır. Öte yandan bu belgelendirme programı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da gündemine alınmıştır. Bakanlık tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na Yatırım Programı olarak sunulmuş ve 2023 yılı Yatırım Programı’nda yer almıştır. Bu süreçte yer alan ve belgelendirilen işletmeler hibe desteğinden yararlanabilmektedir.

Merkezimiz tarafından yürütülmekte olan bir diğer program da Küçükbaş Sürü Belgelendirme Programı’dır. Bu program kapsamında işletmelere İyi Sürü ve İyi Sürü Plus+ sertifikaları verilmektedir. Küçükbaş sürü standardında belirtilen kriterler doğrultusunda işletmeler değerlendirilmektedir. Bu program ise 26.07.2022 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17065 Standardı kapsamında Akredite edilebilir bir program onayı almıştır. Böylece merkezimiz Küçükbaş Sürü Belgelendirme Programının da tek sahibi olmuştur.

Merkezimiz tarafından ayrıca Serbest Dolaşımlı Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri Belgelendirme Programı da yürütülmektedir. Bu program sonucunda kriterleri sağlayan işletmelere İşletme Uygunluk sertifikası verilmektedir. Serbest Dolaşımlı Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri standardında belirtilen kriterler doğrultusunda işletmeler değerlendirilmektedir. Bu program ise 22.12.2023 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17065 Standardı kapsamında Akredite edilebilir bir program onayı almıştır. Böylece merkezimiz büyükbaşta ve küçükbaşta tecrübe ettiği süreci serbest dolaşımlı yumurta tavukçuluğu işletmelerine de aktararak bu belgelendirme programının da tek sahibi olmuştur. Son olarak Bal Arısı ve Arı Ürünleri Yetiştiriciliği Belgelendirme Programı, Topraklı Örtü Altı Yetiştiriciliği İşletmeleri Belgelendirme Programı, Besi Sığırcılığı İşletmeleri Belgelendirme Programı ve öte yandan belgelendirme süreçlerinin uluslararası alana yayılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

 



 Merkez Müdürü

 Dr. Öğr. Üyesi Habibe YAMAN

Hakkımızda